Expo Mr Donka

Mr Donka - Cock au vin

Mr Donka (Anthony Mary °1982 ) is een gedreven jonge man die als autodidact een unieke tekenstijl ontwikkeld heeft. Hij situeert zich op de grens tussen graffiti, urban art en abstracte schilderkunst. Dat hij moeilijk in een hokje te stoppen is bewijzen zijn hoeveelheid collages, assemblages, etsen, schilderijen, beeldhouwwerken, t-shirtprints, stickerkunst en samenwerkingen met andere kunstenaars. Allen heel kleurrijk, met een knipoog naar de actualiteit en de nodige humor.

Mr Donka is heel actief op de sociale media. Check zijn instagram en facebook account en volg de maakprocessen van zijn werken via timelapses en making offs. Hij gaat ook regelmatig "collaborations" aan. Hij stuurt een tekening naar een collegakunstenaar die er zijn eigen draai aan geeft. Check instagram met #donkacollab om de resultaten te zien.

Mr Donka collab

En? Al zin om zelf een collaboration op te starten? Mr Donka daagt jou uit om zelf aan het werk te gaan en te reageren op zijn tekeningen.
Hang het op in de hal van Destelheide of post het resultaat op instagram met de hashtags #donkacollab en #destelheide_dworp.
Wie weet win je wel een van zijn flashy T-shirts?

We doken met hem zijn atelier in en hadden een gesprek over zijn drijfveren, de sociale media en de werken die hij in Destelheide wil tonen. Door Lies Jacob.

Wie is Mr Donka?
Alleszins geen klassiek geschoolde artiest. Ik hield het slechts 6 maanden uit in Sint Lukas. De theorie was er voor mij teveel aan. Ik wou actief bezig zijn, kunst creëren. Ik heb zolang ik me kan herinneren altijd al getekend. Op mijn 26ste brak ik mijn rug… toen was tekenen mijn redding. In 2013 zat ik een beetje op een dood spoor en wist ik niet waar ik met al die tekeningen naartoe wou. Ik verkaste naar de zon, naar Ibiza, en kreeg daar de kans om een hotelkamer naar mijn eigen ontwerp in te richten. Dat was eigenlijk mijn eerste grote betaalde opdracht.

De hoeveelheid werken hier in je atelier is immens en heel divers, van waar die drang om zoveel te creëren? 
Ik heb altijd die drang gehad. Ik moest creëren. Dat was iets dat in me zat. Zelfs als klein kind aan tafel, tekende ik constant op servieten. Ik heb me ook nooit laten beïnvloeden door andere artiesten. Maar mijn vader had veel schilderijen in huis en nam me vaak mee naar tentoonstellingen. Ik denk dat daar de stimulans om zelf ook te gaan tekenen, te zoeken is.

Mr Donka - Highway to the sun

Werk je gefocust aan één werk of in reeksen?
Ik werk het liefst aan zoveel mogelijk werken tegelijk. Een beetje zoals Picasso. Mijn atelier staat vol met werken die onaf zijn. Ik heb geen echte agenda, ik werk niet in opdracht. Ik maak de schilderijen af wanneer ik er tijd en goesting voor vind. Met verschillende zaken tegelijk bezig zijn, houdt me scherp. Ik raak snel verveeld als ik te lang op 1 kunstwerk moet doorwerken. Praktisch is het soms ook nodig om sommige zaken te laten drogen. Dat is dan weer het moment om aan iets nieuws te beginnen. Ik heb eigenlijk geen vaste werkmethode. Soms schrijf ik mijn ingevingen gewoon op in een boekje en laat ik ze rijpen, soms vertrek ik van een schets en soms werk ik ook gewoon rechtstreeks op doek. Sommige werken zullen nooit af geraken, andere overschilder ik dan weer. Ik switch ook van schilderij naar installatie, naar posterkunst enz... Mijn atelier is een beetje het evenbeeld van mijn geest: chaotisch, overvol, en vooral de verwerking van de constante impulsen die ik overdag krijg.
Ik produceer heel veel. Elke tekening is een oefening voor de toekomst. Een dag zonder werken aan mijn kunst, is een verloren dag. Het besef dat ik niet alles ga kunnen maken of tekenen wat in mijn hoofd zit, is mijn drijfveer. Gelukkig heb ik de hulp van Rudy, een vriend, die me geregeld uit de nood komt helpen. Hij ruimt op waar ik alles vuilmaak, hij maakt kaders, doet de opbouw van het atelier … kortom een ‘manusje van alles’. Ik zeg wel eens:” no Rudy.. no Donka”… Iedereen zou zo een extra rechterhand kunnen gebruiken.

Waar haal je je inspiratie?
Wie zijn ogen open doet, zal zien dat 'alles iets moois heeft'. Ik laat me vooral inspireren door mijn omgeving, door de alledaagsheid of door wat ik zie op netflix of youtube.. Ik schrijf ook alles op. Elke woordspeling of verspreking, leuke grappen of quotes die ik hoor. Allemaal zaken die ik later nog wel eens zal kunnen gebruiken of die me bij het herlezen op nieuwe ideeën kunnen brengen. Dat noteren heb ik trouwens ook van mijn vader geleerd. Niemand is in staat om alles te onthouden.
Ik werk ook vaak door op voorwerpen die ik vind op straat, of die ik krijg van vrienden, ‘afval’ is een belangrijk onderdeel in mijn beeldhouwwerken.

Twee vuile slipjes - Mr Donka

Jouw vormentaal doet denken aan urban art. Meer bepaald zoals in graffiti of in de gamecultuur. Typeer je jezelf als iemand die aansluit bij die jongerencultuur? Zie je een evolutie in je stijl?
Ik beschouw mezelf als jongere maar de realiteit is dat ik eigenlijk al te oud ben om nog ‘jongere’ genoemd te worden.  Gelukkig schatten veel mensen mij door mijn kleine gestalte vaak jonger in. Bij deze wens ik te melden dat ik groot en oud genoeg ben om binnen te mogen in elke attractie in onze pretparken (lacht. Ik zit met een overstock aan oudere doeken in mijn atelier, die ik dus nog steeds afwerk. Het valt me op dat mijn stijl mee met de jaren evolueert. Het wordt allemaal steeds netter, ik heb meer en meer oog voor detail, ik maak bewustere keuzes.

Als hedendaagse kunstenaar ben je terug te vinden op diverse sociale media. Vooral op instagram zet je bewust in. Is daar een reden voor?
Instagram is voor mij een echte trigger om te creëren. Een collega artieste bracht me ermee in contact. Het aanmaken van een instagramprofiel werd een drijfveer om dagelijks iets te posten. Een schets, een work-in-progress, een timelapse,… Ik beloofde mijn volgers een daily Donka-show, wat me ineens verplichtte om dagelijks te presteren. Ondertussen staan er zo een 3500 post op mijn account en heb ik 1400 volgers. Instagram motiveert me, ik leer verschillende nieuwe artiesten kennen en ik krijg ook regelmatig feedback. Via instagram kwam ik ook snel in de online stickerscene terecht.

Meisje met de verf - Mr Donka

Je werkt ook vaak met andere kunstenaars samen. Een deel van je oeuvre bestaat uit ‘collaborations’ met artiesten van over heel de wereld. Wat is de meerwaarde hiervan voor je? Je wil ook eenzelfde ‘collaboration’ aangaan met de jongeren van Destelheide.
Die ‘collaborations’ intrigeren mij. Ik ben altijd benieuwd om te zien hoe mensen op mijn tekeningen reageren. Zeker als het over getekende reacties gaat. Ik heb ondertussen al een 150 tal ‘collaborations’ getekend. Op instagram kan je die reeks volgen onder de hashtag  #donkacollab. Ik wil inderdaad ook de jongeren van Destelheide uitdagen. Bedoeling is dat ze via postkaarten reageren op mijn tekeningen en dat we deze dan integreren in de expo. Actie en reactie en zodoende ook interactie. Daar hou ik van. Het prijzenpakket is al bekend: een Donka-trui, een Donka- t-shirt en een stickerpack..

Welk werk wil je voornamelijk in Destelheide exposeren? Waarom interesseert een plek als Destelheide je om je werk te tonen?
Ik ga in de Destelheide mijn portretten tonen in mijn gekende stijl, verder hang ik allerlei werken die ik sinds mijn laatste tentoonstelling heb afgewerkt. Ik ben zelfs tot op vandaag nog steeds bezig met nieuwe creaties. Zo een tentoonstellingsdeadline maakt iets in me wakker en zet me aan om nog meer te produceren. Ik ben heel blij om in Destelheide te kunnen exposeren. Deze plaats trekt veel (jonge) mensen aan, het is een uitgelezen kans om mijn werken gedurende 4 maand aan een nieuw publiek te presenteren.

true story - Mr Donka