Eline Leonard in Boedapest

Eline Leonard, medewerker van onze kunsteducatieve dienst Dharts, nam in september 2016 deel aan de ‘Training Course for Staff of Youth Centres’ in Boedapest.

Waar?

In het European Youth Centre van de Raad van Europa in Boedapest. Dit is een van de twee eigen jeugdcentra (het andere ligt in Straatsburg) dat de Council of Europa zelf beheert. Omdat er een grote vraag was van andere landen om ook zo’n jeugdcentrum op te zetten, startte de Raad van Europa een formule van kwaliteitscontrole en een netwerk van peer-to-peer-uitwisseling op. Zo kunnen ook jeugdcentra uit andere landen erkenning krijgen als ze beantwoorden aan de strenge standaarden van de Raad van Europa.

Wie?

Zo’n dertigtal deelnemers van verschillende jeugdcentra uit Armenië, Bulgarije, Finland, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië en Spanje waren aanwezig. Destelheide nam deel omdat we in mei het Quality Label for Youth Centers uitgereikt kregen door de Raad van Europa. Dit wil zeggen dat ook het personeel de nodige vorming krijgt om de human rights in onze werking te integreren.

Doel?

In deze uitwisseling werd enerzijds de theorie meegegeven over de inhoud van human rights education. Anderzijds werden er ook debatten en denksessies georganiseerd rond participatief werken, vluchtelingenproblematiek, gender issues…

Belangrijkste conclusies?

We kregen een introductie in Compass, een praktisch handboek met verschillende oefeningen om rond human rights education te werken. Compass is ook online beschikbaar en kan inspiratie bieden voor jeugdwerkers om rond het thema mensenrechten aan de slag te gaan met jongeren. Destelheide staat voor de uitdaging om de komende jaren ook human rights education te implementeren in de volledige werking. Tijdens de training was er dan ook plaats voor een reflectie over de rol hiervan binnen Destelheide en de programmatie van Dharts. Wordt
vervolgd!

Eline Leonard