Expo Kurt Deruyter - Halfway Home

woensdag, 28 oktober, 2015 - 10:00 tot zondag, 31 januari, 2016 - 17:00

Sinds jaar en dag onderzoekt fotograaf Kurt Deruyter de stad Brussel. In zijn nieuwste project Halfway Home belicht hij de aankomstwijken van onze hoofdstad en de mensen die er wonen of tijdelijk belanden.

Halfway Home is een visueel onderzoek naar wat het betekent om tussen twee werelden te leven en op welke manier migratie bepaalde delen van onze steden herdefinieert. In Destelheide exposeert hij deze fotoreeks en geeft hij een masterclass fotografie van 6 tot 8 november 2015 waarin je op een andere manier naar Brussel en haar inwoners leert kijken. 

Fotograaf Kurt Deruyter kon voor zijn project Halfway Home geen actueler thema uitkiezen. Hoewel migratie eeuwenoud is, lijkt er sinds enkele maanden een nieuwe fase ingetreden. Ongeacht de diversiteit aan trajecten en motieven bij de nieuwkomers, lijkt één zaak nu al duidelijk: migranten veranderen onze steden. Misschien veranderen ze ook onszelf, de stedelingen die hier al jaren thuis zijn. Want wat betekent dat, thuis? Wat is stedelijk wonen? Wie maakt de stad?

De tentoonstelling Halfway Home vindt plaats in Destelheide van eind oktober 2015 tot eind januari 2016. Als je als externe bezoeker de expo wil bezoeken, neem je best even contact op met ons onthaal op info@destelheide.be of 02 380 39 15 om zeker te zijn dat Destelheide geopend is.

Welkom op de vernissage van de tentoonstelling Halfway Home op donderdagavond 12 november om 19u30 in Destelheide. Naast een rondleiding met Kurt Deruyter zijn er ook enkele artistieke interventies.

Kurt Deruyter: "Met een frisse blik ben ik gaan fotograferen in de wijken van Molenbeek en Anderlecht. Ik heb me verplicht om er met de ogen van een pas aangekomen migrant naar te kijken, zonder de culturele rugzak die ik van thuis uit meegekregen heb. Aan een aantal migranten heb ik gevraagd om mij op sleeptouw te nemen door hun wijken en me te vertellen hoe zij er hun eerste dagen als nieuwkomer beleefden. Als ik wil kijken met hun ogen moet ik ook naar de landen van herkomst reizen om het visueel referentiekader van ginder te leren kennen. Het transit-karakter, het onaffe, het steeds onderweg zijn… dat zie je niet alleen in Brussel, maar ook in de steden en dorpen van Marokko en Roemenië. Daar is ook de titel Halfway Home beginnen groeien.” (Fragment uit ons interview met Kurt Deruyter).

Lees het volledige interview met Kurt Deruyter hier.

Omkaderingen en inspiratiemateriaal

De medewerkers van onze kunsteducatieve dienst Dharts geven gratis rondleidingen voor groepen in de expo Halfway Home. De ideale manier om jouw deelnemers of leerlingen meer bij te brengen over deze thema's en hoe je daar op een artistieke manier over kan reflecteren. Inspiratie gegarandeerd! Vraag een rondleiding aan via info@destelheide.be.

In Destelheide zijn ook de boeken Mijn vlucht en Er zijn geen paarden in Brussel ter beschikking met meer achtergrondverhalen over vluchtelingen. Ook het Jaarverslag 2014 van Vluchtelingenwerk Vlaanderen is raadpleegbaar.

Ook de dvd's The Art of Becoming en Silent Stories zijn beschikbaar in onze bibliotheek. Er zijn ook bijbehorende lessenmappen aan verbonden.

   

Daarnaast zijn er ook enkele gratis publicaties van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Klik op de foto's voor meer info.

In de aanloop naar de expo verschenen er enkele interessante artikels over het project Halfway Home en de migratiethematiek.

Artikelenreeks Verborgen Stad in De Standaard waarin Kurt Deruyter en journalist Sarah Vankersschaever alle aspecten van aankomen in Brussel belichten (enkel te lezen met abonnement)

Kurt Deruyter op Radio 1 over Halfway Home

Kurt Deruyter op TV Brussel over Halfway Home

Fotoreportage van Kurt Deruyter over de kanaalzone op Brusselnieuws

Interview in Brussel Deze Week met de Canadese auteur Doug Saunders die met Arrival City een van de belangrijkste boeken over moderne steden schreef en de term "aankomstwijken" voor het eerst hanteerde

Interview in De Standaard met Paul Scheffer die met Het multiculturele drama vijftien jaar geleden het debat over migranten aanwakkerde vanuit linkse hoek (enkel te lezen met abonnement)

De expo en de masterclass met Kurt Deruyter werden mogelijk gemaakt met de steun van de Cel Coördinatie Brussel van de Vlaamse Overheid.

(c) Kurt Deruyter